Läs om utbildningen här nedan och du kan själv testa den här:
Varför behövs den här utbildningen?
70% av alla idrottande ungdomar har slutat med sin idrott innan 13 års ålder och den största orsaken är att de inte tycker det är roligt längre. När man frågar ungdomarna varför det inte är roligt längre är en stor del orsakat av föräldrar och ledare.
Bristen på ungdomsdomare är också ett stort problem. Även här ser man att orsaken till att ungdomsdomare slutar att döma är på grund av vuxnas beteende.
Varför blir det inte bättre?Det är ju ingen ny företeelse, forskning har visat på föräldraproblematiken ända sedan 1970-talet.
Skillnaden mellan den här utbildningens metod och de metoder som används idag är att utbildningen påverkar föräldrarnas attityd och ansvarstagande. Med dagens metoder går man direkt från medvetenhet till att försöka ändra ett beteende men om inte föräldrarna förstår problematiken och är villiga att ta ansvar kommer det vara väldigt svårt att ändra beteendet.
Målsättningen med utbildningen är att föräldrar till barn och ungdomar som idrottar får en
- ökad kunskap om idrottens värdegrund
- ökad förståelse för konsekvenser av ett visst beteende
- ökad vilja att ta ansvar
När dessa mål är uppnådda kan arbetet med ett förändrat beteende påbörjas, till exempel med hjälp av RF-SISU.
Utbildningens innehåll bygger på Barnkonventionen och Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsidrott. Utbildningen leder till reflektion kring vilka konsekvenser blir av olika beteenden från föräldrar.
Vilket beteende leder till stress och press på barnen, att de tappar glädjen till idrotten, att de slutar med sin idrott?
Utbildningen belyser även ett önskat beteende från föräldrarna för att bättre kunna stötta sina barn genom idrottens alla faser.
Innehållet är generiskt, det vill säga att den går att användas i föreningar oavsett idrott och om det är en lagidrott eller individuell idrott. Utbildningen finns också på engelska, somaliska och arabiska.
Resultat
Så många som 70% av alla föräldrar genomför utbildningen och i enskilda föreningar så många som 98%.
Genom den ökade kunskap som utbildningen ger, ser vi att föräldrarnas vilja att ta ansvar ökar. Utbildningen visar exempelvis att andelen föräldrar som kommer säga till andra föräldrar som beter sig illa ökar från 54% innan utbildningen till 98% efter utbildningen.
Ett annat resultat är att föreningen får en nulägesanalys på sin förening och de enskilda grupperna/lagen i föreningen. För de identifierade utmaningarna kan föreningen sedan skapa en handlingsplan.
Vi strävar alltid efter att involvera RF-SISU i projekten för att säkerställa kvalitén på utvecklingsarbetet samt långsiktighet.
Testa utbildningen här och för mer information om vill använda utbildningen, maila oss på info@sportvalues.se